راهنمای مطالعه
- سیستم آموزشی ترکیه
- معرفی بهترین دانشگاه های ترکیه
- شرایط اخذ پذیرش از دانشگاه های ترکیه
- تحصیل در رشته پزشکی و دندانپزشکی در ترکیه
- تحصیل در مقاطع لیسانس و فوق لیسانس و دکترا
- شرایط تحصیل در مقطع دکترا در دانشگاه ترکیه
- بررسی هزینه های تحصیل در مقاطع مختلف
- زبان آموزشی در دانشگاه های ترکیه
- مزایای تحصیل در ترکیه
- رشته کامپیوتر در ترکیه
- رشته مهندسی عمران در ترکیه
- هزینه تحصیل در رشته مهندسی عمران در ترکیه
- تحصیل در ترکیه به همراه بورسیه تحصیلی
- امکانات رفاهی و خوابگاهی دانشجویان در ترکیه
- مدارک لازم جهت دریافت ویزای تحصیلی
- اقامت در ترکیه پس از تحصیل در ترکیه
- نحوه ارزشیابی مدارک ترکیه در ایران
- تحصیل در مقاطع کارشناسی ارشد و دکترا در ترکیه
- سوالات متداول
چرا ترکیه را برای ادامه تحصیل انتخاب کنیم؟ تحصیل در دانشگاه های ترکیه از پرطرفدارترین روش های مهاجرت به ترکیه است.
چرا که نسبت به روش های دیگر مانند خرید ملک در ترکیه، هزینه کمتری دارد. به علاوه ممکن است بعد از تحصیل مستقیما کار پیدا کنید و ویزای تحصیلی را به ویزای کاری تبدیل کنید.
در ادامه با استانبول همراه ، به بررسی مبحث تحصیل در ترکیه خواهیم پرداخت.
سیستم آموزشی ترکیه
بیشتر از ۲۰۰ دانشگاه در ترکیه وجود دارد که بیشتر آن ها دولتی هستند. بیشتر این موسسات تازه تاسیس هستند. دانشگاه بینالمللی آنتالیا (AIU)، تازه تاسیسترین دانشگاه ترکیه میباشد.
دانشگاههای دولتی و خصوصی در ترکیه پیرو توافقنامه بولونیا می باشند. این دانشگاه ها دورههای تحصیلی خود را مطابق با اروپا یکسانسازی کرده اند.
اکثر دانشگاههای ترکیه در برنامه آراسموس پلاس (Erasmus+) شرکت کردهاند. برنامه آراسموس پلاس، از مبادلات دانشجویان بینالملل پشتیبانی میکند.
در آخرین تغییرات سیستم رده بندی آموزش عالی کیو.اس(QS Higher Education System Strength Rankings)، سیستم آموزش عالی ترکیه در رده ۴۳ جهان قرار گرفته است.
شرایط تحصیل در مقطع کارشناسی ترکیه
برای ورود به دانشگاههای ترکیه برای دانشجویان ترک و دانشجویان بینالملل آزمونهایی در نظر گرفته شده که سطح دانشجوی متقاضی در آن مورد سنجش قرار خواهد گرفت.
برخی از دانشگاه های خصوصی ترکیه به معدل دیپلم دبیرستان ایران یا نتایج کنکور در ایران نیز کفایت می کنند.
تسلط به زبان ترکی استانبولی شانس پذیرش شما را در مقطع کارشناسی بالا میبرد. هرچند که میتوانید بدون مدرک زبان هم از برخی دانشگاه ها پذیرش مشروط بگیرید و در دوره های رایگان زبان ترکی که در دانشگاه برگزار می شوند شرکت کنید.
اگر دانشگاهی را انتخاب کنید که به زبان ترکی دروس را ارائه دهد، باید در آزمون YOS شرکت کنید. به طور مشابه، اگر زبان آموزش انگلیسی باشد، باید آزمون SAT را بدهید.
داوطلبانی که که نمرات بالاتری را در آزمون های YOS و SAT کسب کنند وارد دورههای چهار ساله کارشناسی یا BA یا Bachelor’s Degree میشوند.
اما افرادی نمرات کمتری را گرفته اند، به دورههای 2 ساله یا AA یا همان دوره کاردانی Associate’s Degree وارد میشوند. (در بخش آزمون های بین المللی ترکیه در این باره بیشتر بخوانید.)
اگر می خواهید در یک دانشگاه خصوصی در ترکیه تحصیل کنید، در بسیاری از موارد نیازی به شرکت در آزمون های ورودی ندارید، اما هر دانشگاه شرایط ورود خود را دارد.
به عنوان مثال، دانشگاه های خصوصی که دوره هایی مانند پزشکی و دندانپزشکی ارائه می دهند، شرط معدل دارند و فقط دانش آموزانی را معدل بالای 15 دارند قبول می کنند.
بنابراین قبل از تصمیم برای تحصیل در هر دانشگاه، وبسایت دانشگاه و شرایط ورود آن را چک کنید.
پس از پایان دوره چهار ساله لیسانس دانشجو می تواند برای دوره های فوق لیسانس اقدام کند. این دوره تقریبا 2 سال به طول می انجامد و شامل دورههایی با پایاننامه و بدون پایاننامه یعنی thesis و non-thesis میشود.
شانس دریافت کمک هزینه تحصیلی در این مقطع کم تر از مقطع کارشناسی ارشد است اما می توان بورسیه های دانشگاه را که برای دانش جویان بین المللی در نظر گرفته شده است دریافت کرد.
شرایط اعزام دانشجو به ترکیه
برای اعزام دانشجو به ترکیه، پس از تهیه کلیه اسناد و مقالات خواسته شده از طرف دانشگاه مورد نظر، میتوانید درخواست خود را ارسال کنید.
همچنین در صورت داشتن امتحان ورودی یا مصاحبه دانشگاه موردنظر، باید برای شرکت در آنها به ترکیه سفری داشته باشید.
پس از آن فقط باید منتظر نتیجه باشید. اگر متقاضی لیسانس هستید، تقریبا در اواسط ماه آگوست نتیجه را دریافت می کنید. اگر داوطلب دوره فوق لیسانس یا دکتری هستید، اواسط سپتامبر جواب پذیرش را خواهید گرفت.
پس از دریافت نامه پذیرش باید برای مراحل بعدی اقدام کنید؛ مانند پرداخت شهریه یا درخواست ویزای دانشجویی که در نزدیکترین سفارت یا کنسولگری ترکیه باید انجام شود.
نکته: ممکن است حتی در صورت درخواست آنلاین، مجبور شوید که قبل از اتمام مهلت تعیینشده توسط دانشگاه، مدارک خود را از طریق پست ارسال کنید.
معرفی بهترین دانشگاه های ترکیه
- دانشگاه بلکینت
- دانشگاه فنی خاوریانه
- دانشگاه فنی استانبول
- دانشگاه استانبول
- دانشگاه صابانچی
- دانشگاه بوگزیسی
- دانشگاه کوش
- دانشگاه آتلیم
مدارک بین المللی دانشگاه های ترکیه
مدرک بین المللی دانشگاه های ترکیه در بسیاری از کشور های اروپایی و جهان معتبر می باشد. هرچند که ارزش مدرک تحصیلی هر دانشگاه متفاوت است. بهتر است متقاضیان آیین نامه مدرک تحصیلی را قبل از ورود مطالعه کنند.
شرایط اخذ پذیرش از دانشگاه های ترکیه
- فرم درخواست پذیرش از دانشگاه در کشور ترکیه
- ارائه مدرک دیپلم و پیشدانشگاهی جهت اخذ پذیرش تحصیلی در ترکیه
- ارائه ریزنمرات دوره دبیرستان و دیپلم و پیش دانشگاهی
- ارائه نمرات مورد تأیید در برخی از آزمونها مثل GRE یا GMAT برای پذیرش در برخی از رشتهها
- ارائه نمره قبولی در آزمون زبان تافل یا آزمونی که دانشگاه برای ورود در نظر گرفته
- شرکت در امتحانات کتبی و یا مصاحبه دانشگاه
- ارائه نامه انگیزشی جهت اخذ پذیرش تحصیلی در ترکیه
- رسید پرداخت مبلغ ثبت نام در دانشگاه مورد نظر در کشور ترکیه
- صورت حساب بانکی مبنی بر تمکن مالی داوطلب ادامه تحصیل در دانشگاه های ترکیه در زمان تحصیل
تحصیل در رشته پزشکی و دندانپزشکی در ترکیه
شروط قبول شدن در رشته های پزشکی و دندانپزشکی در ترکیه
- داشتن حداقل مدرک تحصیلی دیپلم و یا تحصیل در سال آخر دبیرستان
- داشتن نمره قبولی در آزمون YOS و یا آزمون SAT
- داشتن نمره قبولی در آزمون TOMER ( در صورتی که دوره به زبان ترکی باشد)
- داشتن نمره قبولی در آزمون زبان انگلیسی آیلتس و یا تافل ( در صورتی که دوره به زبان انگلیسی باشد)
ادامه تحصیل در رشته پزشکی در دانشگاه های ترکیه
ترکیه از بهترین مقاصد برای تحصیل در رشته پزشکی است. این کشور از سال 2001 سسیتم آموزشی خود را با اروپا مطابقت داد.
در نتیجه مدارک تحصیلی دریافتی از دانشگاه های ترکیه در اروپا نیز اعتبار دارد. هزینه های پایین همراه و کیفیت بالای آموزش از دلایل تقاضای بالا برای تحصیل در ترکیه است.
بد نیست بدانید بر اساس آمارهای اعلام شده توسط وزارت علوم ترکیه در سال 2020، حدود ۶۵۰۰۰ دانشجوی خارجی برای تحصیل در ترکیه هستند. متقاضیان رشته های پزشکی باید در کشور ترکیه ابتدا یک دوره کالج یک ساله را بگذرانند تا برای کنکور پزشکی ترکیه کسب آمادگی کنند.
تحصیل در دانشگاه های خصوصی ترکیه ممکن است بدون آزمون باشد اما دانشگاه های دارای رنکینگ بالا حتما آزمون ورودی دارند. زبان تحصیل انگلیسی و ترکی می باشد.
مدت تحصیل در رشته پزشکی کشور ترکیه ۶ سال است. در مقاله تحصیل پزشکی در ترکیه مفصل به این موضوع پرداخته ایم.
تحصیل در مقاطع لیسانس و فوق لیسانس و دکترا
شرایط تحصیل در مقطع لیسانس در دانشگاه ترکیه
حداقل باید مدرک دوازده ساله دیپلم را در دست داشته باشید. به علاوه باید در آزمون های ورودی دانشگاه ها (برای مثال آزمون SAT و آزمون YOS) نمره قایل قبولی دریافت کنید. دانشگاه ها معمولا به زبان ترکی تدریس می کنند.
اگر ترکی نمی دانید نگران نباشید. دوره های آموزش زبان ترکی هم در دانشگاه ها برای افراد خارجی برگزار می شود. تحصیل در مقطع کارشناسی یا لیسانس مثل ایران، 4 سال زمان می برد. البته تحصیل در رشته پزشکی حدود 6 سال زمان خواهد برد.
اگر از قبل اقامت ترکیه را به هر نحوی دارید، می توانید در دانشگاه های دولتی ترکیه تحصیل کنید. در این صورت هزینه تحصیل شما چیزی حدود سالیانه ۱۰۰ تا ۳۰۰ دلار آمریکا خواهد بود.
البته هزینه های تحصیل در دانشگاه های غیر دولتی برای دانشجویان از حدود ۸ هزار دلار تا حدود ۲۵ هزار دلار در سال متغیر است. این مبلغ بسته به رشته و یا دانشگاه انتخابی شما می تواند متفاوت باشد. در مقطع لیسانس در ترکیه دانشجویان حدود ۱۰ ساعت در هفته اجازه کار دانشجویی یا کار پاره وقت را دارند.
در مورد قوانین کار دانشجویی در ترکیه در این مقاله بیشتر بخوانید.
شرایط تحصیل در مقطع فوق لیسانس در دانشگاه ترکیه
تحصیل در مقطع فوق لیسانس یا کارشناسی ارشد معمولا بدون آزمون است. اما بعضی دانشگاه ها دوبار درسال آزمون هایی برای بعضی رشته ها برگزار می کنند.در این مقطع تحصیل به زبان انگلیسی امکان پذیر است.
هزینه دانشگاه های ترکیه در مقطع فوق لیسانس برای اتباع خارجی حدود ۵۰۰ تا ۱۰۰۰ دلار در سال می باشد. البته این هزینه در دانشگاه های انگلیسی زبان به طرز قابل توجهی بالا می رود و به حدود ۱۰۰۰ تا ۳۰۰۰ دلار در سال هم می رسد. دانشجویان فوق لیسانس در هفته حدود ۲۰ ساعت اجازه دارند.
شرایط تحصیل در مقطع دکترا در دانشگاه ترکیه
از جمله شراط تحصیل در مقطع دکترا یا PHD این است که متقاضی دارای حداقل مدرک زبان انگلیسی در حد آیلتس ۵/۶ به بالا و نمرات و معدل مناسب و دارای مقالات ISI باشند. از مهم ترین شروط داشتن استاد راهنما است.
هزینه تحصیل در مقطع دکترا در ترکیه حدود ۴۰۰۰۰ دلار در سال است. تحصیل در مقطع دکترا معمولا 4 سال به طول می انجامد. 2 سال اول باید در کلاس ها حضور داشته باشید اما دوسال دوم را باید به تحقیق و تفحص درباره پیان نامه تان بپردازید. در مقطع دکترا نیز دانشجویان در حدود ۳۰ ساعت در هفته اجازه کار پاره وقت را دارند.
بررسی هزینه های تحصیل در مقاطع مختلف
یک دانشجوی بین المللی برای طول دوره تحصیل خود در ترکیه تا حدود ۴۰۰ دلار در ماه برای هزینه های اقامت، غذا، پوشاک، سرگرمی، حمل و نقل و تلفن پرداخت می کند.
این مبلغ نسبت شهر دانشگاه و محل زندگی دانشجو متغییر است. کتاب و هزینه های اداری تقریبا ۱۵۰دلار در هر ترم برآورد شده است. تحصیل در ترکیه از کم هزینه ترین برنامه های تحصیلی برای دانش آموزان متقاضی تحصیل در خارج از کشور می باشد.
تحصیل در ترکیه و کار دانشجویی
ساعات کار درمشاغل پاره وقت دانشجویی مشاغل کمتر از ۳۰ ساعت در هفته می باشد. بدین ترتیب دانشجویان می توانند وقت کافی برای تمرکز بر روی تحصیلات خود بگذارند.
بد نیست بدانید بیشتر دانشگاه ها، دانشجویان دوره فوق لیسانس و دکترا را در قالب یک دوره بورس تحصیلی کامل استخدام دانشجویی می کنند.
بعضی اوقات ممکن است بورس های تحصیلی کامل به دانشجویان بین المللی کمک کند که برخی از اساتید را برای انجام وظایف خاص از جمله تدریس، انجام تحقیق یا تهیه آماری و غیره کمک کنند. ممکن است مقاله شرایط افتتاح حساب بانکی در ترکیه برایتان مفید باشد.
زبان آموزشی در دانشگاه های ترکیه
تدریس به زبان انگلیسی
امکان تحصیل به زبان انگلیسی در ترکیه در تمام دوره های تحصیلی فراهم است. اما شرط اصلی تحصیل در ترکیه به زبان انگلیسی، داشتن مدرک زبان انگلیسی (TOEFL یا IELTS ) است. اگر داوطلب مدرک زبان نداشته باشد، نخست بایستی دوره زبان انگلیسی را در دانشگاه مربوطه بگذراند تا بتواند مدرک زبان را دریافت کند.
تدریس به زبان ترکی
اگر آموزش خود را به زبان ترکی بگذرانید در بعضی دانشگاه ها هزینه شما رایگان خواهد بود. ابیته باید آزمون های زبان ترکی را بگذرانید.
مزایای تحصیل در ترکیه
- می توانید به زبان های انگلیسی و ترکی تحصیل کنید.
- تحصیل در دانشگاه هایی با استاندارد جهانی بالا
- از مزایای تحصیل بدون آزمون بهره مند می شوید.(این مورد بستگی به دانشگاه انتخابی و شرایطتان دارد)
- از این طریق می توانید اقامت ترکیه را نیز دریافت کنید.
رشته کامپیوتر در ترکیه
یکی از محبوبترین رشتههای تحصیلات عالی در ترکیه، که از قضا هم بازار کار خوبی دارد و هم اینکه ایرانیان بسیاری در آن مشغول به تحصیل هستند، رشتهی مهندسی کامپیوتر است. این رشته در سالهای ابتدایی ورودش به به محیط آکادمیک، تنها دو زیر شاخه داشت، اما امروزه تمام موارد زیر را در بر میگیرد:
- مهندسی سختافزار
- مهندسی نرمافزار
- برنامهنویسی
- فناوری اطلاعات IT
- هوش مصنوعی و…
خود پیداست که با نیاز امروز بشر به هوش مصنوعی و اتوماسیون در مشاغل، این رشته تا چه اندازه میتواند توسعه و گسترش پیدا کند. از طرف دیگر، بسترهای موجود نیز افراد مستعد را مشتاق به تحصیل، و متخصصان این رشته را به کار در ترکیه، علاقهمند کرده است. برای تحصیل در رشته مهندسی کامپیوتر در ترکیه:
- دانشگاه فنی خاورمیانه، و دانشگاه فنی استانبول، بهترین دانشگاهها برای تحصیل در این رشته هستند.
- شهریه تحصیل در این رشته به زبان انگلیسی، حدودا 600 تا 1500 دلار در سال خواهد بود.
- اگر بخواهید به زبان ترکی تحصیل کنید، شهریه به 150 تا 750 دلار در سال، کاهش پیدا خواهد کرد.
البته برای تحصیل در ترکیه، در رشته مهندسی کامپیوتر، باید واقع بین بود. هرچند که بازار کار این رشته در ترکیه بسیار وسیع است و وضعیت خوبی دارد، اما نباید فراموش کرد که این رشته، رشتهای است بسیار رقابتی.
به علاوه، نرخ بیکاری ترکیه به خودی خود 12 درصد است؛ لذا اگر میخواهید به عنوان یک ایرانی در ترکیه، مشغول به این کار شوید، بهتر است تمامی جوانب را در نظر بگیرید.
رشته مهندسی عمران در ترکیه
از دیگر رشتههای محبوب در ترکیه، که البته مورد توجه ایرانیان نیز قرار گرفته، مهندسی عمران است. مهندسی عمران خود به سه بخش اصلی مهندسی حمل و نقل، مهندسی محیط زیست و مهندسی ژئوتکنیک، تقسیم بندی میشود.
بد نیست بدانید که بازار کار این رشته در ترکیه، با توجه به رونق ساخت و ساز و املاک در این کشور، بسیار عالی است و افراد میتوانند با داشتن مدرک تحصیلی مهندس عمران، میتوانند با اخذ مجوز کار در ترکیه، در مشاغل زیر مشغول به کار شوند:
- مهندس ساخت و ساز
- مهندس سازه
- مهندس منابع آب
- مهندس نقشهبرداری
از طرف دیگر، دانشگاه های ترکیه نیز یکی از بهترین دانشگاههای آسیا، برای تحصیل در این رشته به حساب میآیند. به علاوه، طبق پیمان بولونیا، با تحصیل در رشته عمران در یکی از دانشگاههای ترکیه، مدرک تحصیلی شما در سرتاسر اروپا قابل پذیرش بوده و دارای اعتبار خواهد بود. در رابطه با هزینه تحصیل در این رشته نیز میتوان گفت:
هزینه تحصیل در رشته مهندسی عمران در ترکیه
نوع دانشگاه | زبان تحصیل | شهریه سالانه |
---|---|---|
دولتی | انگلیسی | 600 تا 1500 دلار |
دولتی | ترکی | 250 تا 750 دلار |
خصوصی | ترکی و انگلیسی | حدود 10.000 دلار |
تحصیل در ترکیه به همراه بورسیه تحصیلی
بد نیست بدانید دانشجویان باید دارای شرایط و رزومه علمی خیلی خوبی باشند تا شامل شرایط دریافت بورسیه شوند.
مواردی مثل پروپوزال قوی، داشتن نمرات بالا، معدل عالی، مدرک تحصیلی از دانشگاه های معتبر، داشتن مدرک زبان آیلتس در حد نمره 7، داشتن مقالات ISI و استاد راهنمایی که دانشجو را به عنوان یک دانشجوی ممتاز تایید کرده باشد.
نکته : بورسیه تحصیلی معمولا در مقطع دکترا راحت تر اعطا می شود. پس از آن در مقطع فوق لیسانس نیز در برخی موارد و با شرایط خاصی ممکن است به دانشجو بورسیه تعلق بگیرد.
شرایط دریافت بورسیه از دانشگاه های ترکیه
به طور معمول پروسه گرفتن بورسیه به این صورت است که دانشجو پس از وارد شدن به دانشگاه و گذراندن یک الی دو ترم، اگر بتواند نمرات بالا و معدل خوبی را در این ترم ها اخذ کند، می تواند از دانشگاه درخواست بورسیه کند. شاید هم تمام دانشگاهها برنامه بورسیه را نداشته باشند. زمانی که متقاضی شرایط پذیرش دانشگاه را مطالعه می کند، امکان بورسیه شدن و یا نشدن را در شرایط اولیه دانشگاه می تواند ببیند. شرایط دریافت بورسیه از دانشگاه های ترکیه را به طول مصل توضیح داده ایم.
مزایای داشتن بورسیه تحصیلی از دانشگاه های ترکیه
بورسیه تحصیلی در ترکیه مزایایی دارد که در ادامه معرفی می کنیم.
1- کمک هزینه تحصیلی ماهیانه
بورس تحصیلی در هر یک از دانشگاههای ترکیه بسته به رشته تفاوت دارد. مبلغ کمکهزینه تحصیلی در مقطع کارشناسی بهصورت ماهیانه حدود ۷۰۰ لیر و در مقطع کارشناسی ارشد ماهانه حدود ۹۵۰ لیر می باشد.
این هزینه در مقطع دکترا به حدود ۱۴۰۰ لیر ترکیه می رسد و برای دورههای پژوهشی نیز حدود ۳۰۰۰ لیر در ماه در نظر گرفته اند.
2- خوابگاه رایگان
می توانید از خوابگاه های مجهز و رایگان دولتی استفاده کنید.
3- شهریه دانشگاه رایگان
شهریه دانشگاه و هزینه آموزشی برای دانشجویی که بورس تحصیلی دانشگاههای کشور ترکیه را دریافت کرده، بهصورت رایگان است و هزینه آن توسط دولت ساپورت خواهد شد.
4- بیمه درمانی
به تمام دانشجویان بورسیه شده در ترکیه بیمه درمانی بهصورت رایگان داده میشود.
5- دوره زبان ترکی استانبولی
دانشجویانی که موفق به اخذ بورس تحصیلی شدهاند اما مدرک زبان ترکی را ندارند، مجازند به صورت رایگان دوره یکساله زبان ترکی را بگذرانند.
6- کمک هزینه سفر
برای دانشجویان بورسیه شده از این دانشگاهها، مبلغی با عنوان کمکهزینه برای مسافرت به این کشور (سفر ورودی به ترکیه برای ثبت نام و برگشت از ترکیه بعد از فارغالتحصیلی) پرداخت میشود.
آزمون YOS ترکیه
آزمون YÖS ترکیه مخفف عبارت Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı است. هر دانشگاه به صورت منحصر به فرد این آزمون را برگزار می کند. در اصل آزمون YÖS ترکیه، آزمون ورودی دانشجویان کشورهای دیگر به دانشگاه های ترکیه است.
این آزمون برای دو گروه از متقاضیان استفاده می شود.
گروه نخست: متقاضیان تحصیل در رشته های پزشکی، دندانپزشکی و داروسازی در دانشگاه های ترکیه خصوصا دانشگاه های دولتی ترکیه هستند.
گروه دوم: دانشجویانی که قصد ادامه تحصیلات تکمیلی و مهندسی در ترکیه را دارند.
باید بدانید که نتایج آزمون یوس فقط دو سال اعتبار دارد. بعد از پایان دو سال دانشجویان متقاضی باید دوباره در آزمون ورودی پزشکی ترکیه YÖS شرکت کنند.
ازمون SAT ترکیه
آزمون اس ای تی یک تست استاندارد است که به طور گسترده ای برای پذیرش دانشگاه ها در ایالات متحده آمریکا از آن استفاده می شود. این آزمون از مهم ترین آزمون های بین المللی ترکیه است.
این آزمون نه تنها در آمریکا کاریردی است، بلکه متقاضیانی که قصد تحصیل در ترکیه را دارند، الزاما باید در این آزمون شرکت کنند.
آزمون SAT متشکل از دو بخش است. اولی به آزمون General SAT شناخته شده است که برایآن دسته از محصلانی است که قصد دارند تحصیلات خود را در مراکز آموزشی بگذرانند.
دومی به Subject SAT معروف است برای متقاضیانی است که هدفشان ورود به دانشگاه های برتر دنیا است. یعنی مجموع نمرات این آزمون با نمرات دبیرستان فرد می تواند شاخص تعیین کننده ای باشد.
امکانات رفاهی و خوابگاهی دانشجویان در ترکیه
خوابگاه های دانشجویی در ترکیه به دو دسته دولتی و خصوصی تقسیم می شوند. هزینه خوابگاه های خصوصی به دلیل تجهیزات و امکانات رفاهی بیشتر ، در مقایسه با خوابگاه های دولتی بالاتر است.
همچنین دانشجویان ملزم به رعایت قوانین و مقررات منصوب خوابگاه می باشند. بعنوان مثال هر یک از خوابگاه ها دارای قوانین سختگیرانه ای در ارتباط با ساعات رفت و آمد دانشجویان دارند. چنانچه دانشجویان مرتکب تخلف شوند، باید جریمه پرداخت کنند.
در برخی خوابگاه ها شهریه ماهانه ای که دانشجویان پرداخت می کنند، تمامی موارد از جمله هزینه اسکان ، آب ، برق ، گاز و … را شامل می شود.
اما در برخی خوابگاه ها دانشجویان علاوه بر پرداخت شهریه ماهانه بابت اسکان خود ، ملزم به پرداخت هزینه های آب ، برق ، گاز و دیگر موارد بصورت جداگانه می باشند. گرچه اگر بورسیه باشید نیازی به پرداخت هزینه نیست.
شهریه خوابگاه های دانشجویی در ترکیه
این هزینه بسته به نوع خوابگاه و دانشگاه مربوطه متغییر است. اما برخی دانشجویان می توانند با شهریه ماهانه بسیار مناسب (معمولاً حدود 45 لیر) در خوابگاه های دانشجویی دانشگاه ها بمانند.
اجاره ملک خصوصی جهت ادامه تحصیل در ترکیه
دانشجویان می توانند برای مدت زمانی که در ترکیه مشغول به تحصیل هستند، اقدام به اجاره آپارتمان یا خانه در ترکیه کنند. جزئیات کامل این مسئله در مقاله اجاره خانه در ترکیه آورده شده است.
شرایط ویزای همراه
همراهان شما می توانند با ویزای توریستی 3 ماه و با شما وارد کشور ترکیه شوند و بعد درخواست اقامت دهند. مدت اقامت آن ها نیز به زمان تحصیلات شما بستگی دارد اما معمولا اقامت همراهان بصورت 2 ساله است.
باید بدانید که طبق قانون بین الملل همراهان شامل همسر و فرزند زیر 18 سال هستند. خواهر، برادر و پدر و مادر را نمی توان همراه حساب کرد. این نکته را به خاطر بسپارید که مهاجرت و خرید ملک در ترکیه، باید همراه با مشورت با متخصصان و همچنین برنامه ریزی و تفکر باشد.
مدارک لازم جهت دریافت ویزای تحصیلی
- ارائه پاسپورت با اعتبار بیش از ۶ ماه شخص متقاضی به همراه فتوکپی پاسپورت
- نامه پذیرش تحصیلی که از طرف دانشگاه برای شخص دانشجو صادر شده است
- انگیزه نامه شخص دانشجو و بیان هدف او از تحصیل در این کشور و دلیل درخواست او برای ویزای تحصیلی
- ارائه ۴ قطعه عکس رنگی
- نشان دادن گردش حساب پولی مناسب و نامه تمکن مالی که از طرف بانک صادر می شود
- یک بیمه نامه دانشجویی که نشان دهد شخص دانشجو در این کشور بیمه شده است
اقامت در ترکیه پس از تحصیل در ترکیه
باید در نظر داشته باشید که اقامت دانشجویی به اقامت دائم و یا تابعیت ترکیه منجر نخواهد شد. چرا که هر چند سال که در دانشگاه های آن مشغول به تحصیل باشید، از نظر قانون دولت این کشور به عنوان سال های اقامتی آن ها به حساب نمی آید.
پس اخذ ویزای تحصیلی ترکیه منجر به دریافت پاسپورت ترکیه نخواهد شد. می توانید با پیدا کردن کار، سرمایه گذاری یا ازدواج اقامت دائم ترکیه را به دست بیاورید. ابتدا باید 8 سال از مدت اقامت شما بگذرد. پس از 8 سال اقامت دائم و بعد از 10 سال، تابعیت به شما داده خواهد شد. برای اطلاعات بیشتر اقامت از طریق تحصیل در ترکیه را مطالعه کنید.
نحوه ارزشیابی مدارک ترکیه در ایران
- مدارک Ön Lisans Diplomasi دانشگاه های ترکیه بادو سال تحصیل و کلیه مدارک و تحصیلات نیمه تمام دانشگاهی (آکادمیک) با دو یا سه سال تحصیل در صورت داشتن دیپلم دبیرستان، “کاردانی” ارزشیابی میشود.
- مدارک Lisans Diplomasi) Bachelor) دانشگاه های ترکیه بعداز دیپلم دبیرستان، “کارشناسی” ارزشیابی میشود
- مدارک Yuksek Lisans Diplomasi )Master) از دانشگاههای ترکیه گروه یک با شرط داشتن مدرک کارشناسی، “کارشناسی ارشد” ارزشیابی میشود.
- تبصره: مدارک موضوع بند 3 از مراکز آموزش عالی که نامشان در فهرست دانشگاههای گروه یک آورده نشده است با شرط داشتن معدل 3 از 4 به همراه ارایه یک مقاله علمی از رساله دوره کارشناسی ارشد در نشریات معتبر بانمایه بین المللی ، “کارشناسی ارشد” ارزشیابی میشود.
- مدارک Veterner Hekimligi Yuksek Lisans Diplomasi دانشگاه های ترکیه با پنج سال تحصیل پیوسته بعد از دیپلم دبیرستان، “کارشناسی ارشد” در دامپزشکی ارزشیابی میشود.
- مدارک Doktora )Ph.D.) از داشگاههای ترکیه گروه یک با شرط دارا بودن مدرک کارشناسی ارشد، “دکترا” ارزشیابی میشود.
- تبصره: مدارک موضوع بند 5 از مراکز آموزش عالی که نامشان در فهرست دانشگاههای گروه یک آورده نشده است، به شرط داشتن معدل 3 از 4 همراه با ارایه یک مقاله علمی با از پایان نامه دوره دکترا در نشریات معتبر نمایه شده بینالمللی غیر محلی(غیر از ایران و کشور محل تحصیل)، “دکترا” ارزشیابی میشود
معادلسازی مدارک در ترکیه (DENKLIK)
یکی از شروط تحصیل در ترکیه، معادلسازی مدارک تحصیلی است. برای اینکه مدرک تحصیلی شما در ترکیه به رسمیت شناخته شوند، لازم است که معادلسازی مدارک را انجام دهید.
معادلسازی مدارک، بر عهدهی سازمان آموزش و پرورش ترکیه است. توجه داشته باشید که اگر این روند را انجام ندهید، بعدا به هنگام کاریابی یا ادامه تحصیل، به مشکل برخواهید خورد.
معادلسازی مدارک در ترکیه، در دو مقطع انجام میشود:
- ابتدایی تا دبیرستان: که در آن مدارک مربوط به دوازده سال تحصیلی مورد بررسی قرار میگیرد. برای نظام قدمی ارائه مدرک دیپلم و پیشدانشگاهی الزامی است. اما برای نظام جدید، تنها دانشنامه و ریزنمرات پایهی دوازدهم کافی است.
- دانشگاه: مدارک مقطع تحصیلی پیشین و ریزنمرات، معادلسازی میشود. بسته به رشته، طول مدت معادلسازی ممکن است از 3 ماه، ت ماه، حتی تا 1 سال نیز، طول بکشد.
مدارک لازم برای معادلسازی مدارک تحصیلی، به شرح زیر است:
- اصل و کپی مدرک دیپلم + ترجمه رسمی آن
- کارت اقامت و برگه راندوو
- اصل پاسپورت
- تکمیل فرم مربوط به معادلسازی
- یک قطعه عکس
- فیش پرداخت هزینه
- کپی از تمام مدارک ذکر شده
به علاوه، فراموش نکنید که:
- برای معادلسازی مدارک، لازم است که در آزمون STS شرکت کرده و نمره لازم را به دست آورید.
- برای رشتههای پزشکی، دندانپزشکی، مهندسی و معماری، حداقل نمره 40 از 100 کسب کنند.
- معلمان باید در آزمون KPSS شرکت کرده و حداقل نمره 50 از 100 کسب کنند.
- متقاضیان رشته داروسازی نیز باید در مصاحبه حضوری قبول شوند.
اعتبار علمی دانشگاه های ترکیه در جهان
طبق آمار سال های اخیر، دانشگاه کوچ استانبول دارای رتبه 431 در میان کشورهای جهان است، همچنین پس از آن دیگر دانشگاه های ترکیه به ترتیب دانشگاه ساوانشی با رتبه 461 و دانشگاه بیلتکن با رتبه 421 بالاترین رتبه ها را در این رتبه بندی بخود اختصاص داده اند.
از مهمترین شاخص ها در این میان اعتبار دانشگاه مورد نظر است که این اعتبار براساس مقالات و مطالب علمی و تحقیقی آن دانشگاه متغییر است. تعداد زیادی از دانشگاه های ترکیه، رنکینگ بالایی در این زمینه دارند.
تحصیل در مقاطع کارشناسی ارشد و دکترا در ترکیه
دانشجویان بسیاری علاقهمند به تحصیل در مقاطع کارشناسی ارشد و دکترا، در کشور ترکیه هستند. با توجه به سطح علمی بالا و کیفیت تدریس در دانشگاه های ترکیه، بدیهی است که افراد بسیاری به تحصیل در این کشور، مشتاق باشند.
دانشجویانی که میخواهند مقطع ارشد و یا دکترای خود را در ترکیه بگذرانند، باید بدانند که:
- برای ارشد و یا دکترا، ابتدا لازم است که رشته و یا دانشگاه مورد نظر خود را پیدا کنید.
- شرایط پذیرش هر رشته و هر دانشگاه، با یکدیگر متفاوت است.
- تنها موضوع مشترک برای پذیرش، اخذ نمرهی قبولی در آزمونهای پایه، مثل ALES، GRE و… میباشد.
- برای اطلاع از شرایط پذیرش و آزمون ورودی هر دانشگاه، به وبسایت همان دانشگاه، یا وبسایت OSYM مراجعه کنید.
- اگر کارشناسی، یا کارشناسی ارشد خود را در ایران گذراندهاید، باید ابتدا مدارک خود را معادلسازی کنید.
سوالات متداول
افرادی که قصد تحصیل در ترکیه را دارند، می توانند به زبان ترکی در این کشور به صورت رایگان تحصیل کنند
متقاضیان تحصیل در دانشگاه های ترکیه می توانند با در اختیار داشتن مدرک دیپلم در آزمون های ورودی دانشگاه در کشور ترکیه شرکت نموده و حتی می توانند در دانشگاه های خصوصی این کشور هم تحصیل کنند.
ابتدا دانشگاه مورد نظر را شناسایی کنید. سپس نسبت به ارسال مدارک خواسته شده از سمت دانشگاه اقدام کنید.
می توانید با مشاوران استانبول همراه در تماس باشید.
متقاضیان می توانند پس از تحصیل در ترکیه، در صورت پیدا کردن کار ، به کار در این کشور مشغول شوند و پس از 8 سال اقامت دائم و پس از 10 سال تابعیت این کشور را دریافت کنند.
هزینه تحصیل در مقاطع مختلف ترکیه با توجه به مقطع تحصیلی، رشته و دانشگاهی که انتخاب می کنید متفاوت است.
ایرانیان در صورت تمایل می توانند آزادانه به تحصیل در ترکیه پرداخته و در مقاطع مختلف تحصیل نمایند.
جهت اخذ بورسیه تحصیلی، متقاضی باید از رزومه تحصیلی و سطح زبان قوی برخوردار باشد تا بتواند بورسیه تحصیلی دریافت نماید.
داشتن مدرک زبان برای تحصیل در کشور ترکیه الزامی نمی باشد و متقاضیان می توانند در شرایطی بدون مدرک زبان نیز به تحصیل بپردازند.
متقاضیان می توانند پس از شرکت در آزمون های ورودی دانشگاه و اخذ امتیاز مناسب، برای اخذ پذیرش دانشگاه مد نظرشان اقدام نمایند و در مواردی نیز لزومی به گذراندن آزمون های سراسری ندارند.
سخن پایانی
سایت استانبول همراه به عنوان یک سایت خرید ملک در ترکیه می باشد که زیر نظر شرکت رسمی استانبول همراه می باشد. مشاوران ما در زمینه های خریدملک در ترکیه، اخذ شهروندی و اقامت ترکیه، افتتاح حساب در ترکیه و … آماده مشاوره به شما عزیزان می باشند.
همچنین در بخش خرید و قیمت آپارتمان در ترکیه 2024 می توانید املاک آماده فروش در استانبول را مشاهده کنید.
شرط ورود به دانشگاهای ترکیه بر اساس سوابق تحصیلی یا ازمون ورودی؟
خاله من ترکیه زندگی می کنه می تونن قیم من باشن برای ادامه تحصیل در ترکیه؟
بله امکانش هست البته با اجازه والدین بصورت رسمی.
من می خوام بچه رو بفرستم پیش پدرش که چند سال هست مقیم ترکیه ان. بچه من باید توی همون مدرسه ایرانیا ادامه تحصیل بده یا مدارس ترک زبان؟
از نظر دولت اینجا محدودیتی نیست ، هرجا خود بچه و شما راحت باشید
من توی زراعت بانک ترکیه یه حساب شخصی دارم، تراکنشش خداروشکر بد نیست و میشه گفت بالاست، زمزمههایی شنیدم درباره بسته شدن همچین حسابهایی، چون تجاری قلمداد میشن. من باید چیکار کنم؟ حسابم رو به تجاری تغییر بدم خودم یا مشکلی نداره؟
درود دوست عزیز. جای هیچ نگرانی وجود ندارد و اصلا نیازی به تغییر نوع حساب نیست. به علاوه، افتتاح حساب تجاری در ترکیه، تنها منوط بر این است که یه شرکت، به نام شما تاسیس و ثبت شده باشد. به علاوه، توجه داشته باشید که در صورت ثبت شرکت در ترکیه و تبدیل حساب، به حساب تجاری، شما ملزم به پرداخت مالیاتهای مربوطه نیز خواهید بود.