راهنمای مطالعه
- درخواست مشاوره
- اصلا چرا تحصیل در ترکیه؟
- روند اخذ ویزای تحصیلی ترکیه
- روند اخذ پذیرش از دانشگاههای ترکیه
- شرایط اخذ پذیرش در دانشگاههای ترکیه
- مدارک مورد نیاز برای تحصیل در ترکیه
- هزینه تحصیل و اخذ بورسیه
- شهریه تحصیل در ترکیه در سال 2022
- تحصیل در ترکیه و اخذ شهروندی یا تابعیت
- اخذ تابعیت ترکیه، به کمک اقامت تحصیلی در این کشور
- ابطال اقامت دانشجویی در ترکیه بعد از فارغ التحصیلی
- سوالات متدوال
آیا میتوان از طریق تحصیل، اقامت ترکیه را به دست آورد؟ چطور می توان با تحصیل در ترکیه، اقامت دائم گرفت؟ آیا اخذ شهروندی با تحصیل در ترکیه امکان پذیر است؟ بسیاری از افراد مایل به ادامه تحصیلات خود در کشور ترکیه هستند. این همسایه ایران از محبوبیت بسیاری در میان جوانان برخوردار است؛ شرایط زندگی خوب، وجود دانشگاه های معتبر و هزینه نسبتا پایین زندگی از دلایل علاقه داوطلبان به تحصیل در ترکیه است.
در این مقاله از استانبول همراه، قصد داریم روشهای اخذ اقامت ترکیه از طریق تحصیل را بررسی نماییم. تحصیل در ترکیه، هم مزایای بسیاری دارد، هم اینکه از طرق و روشهای مختلفی برای افراد علاقهمند، ممکن خواهد بود. اخذ اقامت تحصیلی ترکیه، یکی از آسانترین روشهای مهاجرت به ترکیه است، اما خب باید بدانید که اندک موانع و محدودیتهایی هم نسبت به سایر روشهای اخذ اقامت دارد.
درخواست مشاوره
تیم مشاوره و کارشناسان « استانبول همراه » در امور خرید ملک در ترکیه، اخذ اقامت ترکیه، شهروندی و پاسپورت ترکیه، ثبت شرکت در ترکیه، کلیه امور بانکی و گرفتن نمایندگی برند های برتر ترکیه در کنار شماست.
اصلا چرا تحصیل در ترکیه؟
سوالی که باید قبل از پرداختن به مسئلهی اصلی به آن پاسخ داد، این است که اصلا چرا باید تحصیل در ترکیه را انتخاب کرد؟چرا برای اخذ اقامت ترکیه باید از این راه اقدام نماییم؟ جواب ساده است؛ اخذ اقامت تحصیلی ترکیه، بدون شک آسانترین راه و البته اقتصادیترین روش برای حضور در ترکیه است. به علاوه:
-
کیفیت دانشگاههای ترکیه، بسیار بالاست
ترکیه دارای برخی از بهترین دانشگاهها در سطح جهانی است. کیفیت تدریس در آنهای بسیار بالاست و گاها برنامههای درسی به زبان انگلیسی و فرانسوی هستند. دانشگاههای معتبر ترکیه عضو برنامهی اِراسموس بوده و امکان تحصیل شما را در اروپا و آمریکا فراهم میسازند.
-
هزینه تحصیل در ترکیه ارزان است
به طور کلی، با باور بسیاری از مهاجران، هزینه زندگی در ترکیه، بسیار پایین است؛ تحصیل در ترکیه نیز مشمول این قانون است و به همین دلیل، شما قادر خواهید بود با صرف هزینهای اندک و به شیوهای اقتصادی، از کیفیت دانشگاههایی در حد دانشگاههای اروپایی و آمریکایی، برخوردار شوید.
-
تضمین آینده شغلی
تحصیل در ترکیه، بدون شک تضمینی خواهد بود برای آیندهی شغلی شما در این کشور. اگر شما مدرک تحصیلی و آکادمیک خود را در این کشور اخذ کرده باشید، روند کاریابی و اخذ مجوز کار در ترکیه، تا حد زیادی برای شما آسان خواهد شد. به علاوه، یک قدم به اخذ تابعیت ترکیه نیز، نزدیک خواهید شد.
روند اخذ ویزای تحصیلی ترکیه
برای اینکه بتوانید ویزای تحصیلی و به تبع آن، اقامت ترکیه از طریق تحصیل را به دست آورید و پا در این راه بگذارید، میتوانید از دو روش اقادام نمایید:
-
روش اول، از داخل ایران
برای اینکه بتوانید اقامت تحصیلی در ترکیه را از این روش به دست آورید، لازم است تا از داخل ایران اقدام نمایید. در این روش میبایست پذیرش دانشگاه و مدارک مربوطه را در داخل ایران تکمیل نمایید، سپس با مراجعه به سفارت ترکیه در تهران یا کنسولگری ترکیه در تبریز، ویزای تحصیلی ترکیه را اخذ نمایید.
-
روش دوم، از داخل ترکیه
در این روش، شما ابتدا با اقامت توریستی ترکیه (اقامت 90 روزه ) به این کشور سفر میکنید. سپس باید در داخل خاک ترکیه نسبت به اخذ پذیرش دانشگاهی، اقدام فرمایید. به عبارت دیگر، باید با قبولی در یکی از دانشگاهها، اقامت توریستی خود را به اقامت تحصیلی ترکیه، تبدیل نمایید.
روند اخذ پذیرش از دانشگاههای ترکیه
بعد از انتخاب و پشت سر گذاشتن یکی از مراحلی که در بخش قبل معرفی شد، بد نیست بدانید که قبولی و اخذ پذیرش از دانشگاههای ترکیه نیز، خود از دو راه مختلف ممکن خواهد بود:
-
تحصیل از طریق شرط معدل و بدون آزمون
در این روش نیازی به شرکت در آزمون ورودی دانشگاهها نیست و صرفا میتوان با معدل و ریزنمرات پایهها و مقاطع پیشین، وارد یکی از دانشگاههای ترکیه شد. (دانشگاههایی که با شرط معدل دانشجو میپذیرند) تنها چیزی که نیاز دارید، مدرک زبان است که البته سختگیری زیادی برای آن وجود ندارد.
-
تحصیل از طریق شرکت در آزمون ورودی
بیشتر دانشگاههای ترکیه، برای پذیرش دانشجو، آزمونی از آنها میگیرند. فرد در صورت قبولی در این آزمونها، میتواند مشغول تحصیل در ترکیه شود. برای مقطع لیسانس، بسته به رشته و دانشگاه، دو آزمون SAT و YOS، و برای مقطع ارشد و دکتری، آزمونهای GRE و ALES وجود دارند.
برای اطلاعات بیشتر در خصوص این آزمون ها می توانید به مقاله آزمون های بین المللی ترکیه مراجعه کنید.
شرایط اخذ پذیرش در دانشگاههای ترکیه
تحصیل در ترکیه و اخذ پذیرش در هر دانشگاهی و در هر مقطعی، نیازمند داشتن شرایطی خاص میباشد که متقاضی ملزم به داشتن آنها است. این شرایط برای هر مقطع، به شرح زیر است:
-
مقطع کارشناسی
طول مدت تحصیل در ترکیه در مقطع کارشناسی (لیسانس) 4 سال است. دروس اکثرا به زبان ترکی است ولی بعضا زبان انگلیسی نیز وجود دارد. با داشتن آیلتس 5.5 الی 6، و پشت سر گذاشتن مصاحبه، به راحتی میتوان در این مقطع قبول شد. به علاوه، برای اخذ پذیرش از اکثر دانشگاهها، قبولی در آزمونهایی چون US، SAT و یا YOS الزامی است. به علاوه ریز نمرات 12 سال تحصیل خود را نیز باید ارائه دهید.
-
مقطع کارشناسی ارشد
کارشناسی ارشد یا فوق لیسانس، مثل ایران، در ترکیه نیز 2 سال است. ارائهی پایاننامه برای فارغالتحصیلی از این مقطع، الزامی است. دروس هم به زبان ترکی و هم به زبان انگلیسی موجود هستند و برای قبولی در این سطح، باید حداقل آیلتس 6 داشته باشید.
-
مقطع دکتری
قبولی در این مقطع برای اخذ اقامت تحصیلی در ترکیه، اندکی سخت است. لازم است برای اخذ پذیرش از دانشگاهها برای این مقطع، پروپوزال ارسال نمایید. اگر پروپوزال شما تایید شد، میتوانید در این مقطع تحصیل نمایید. روزمهی قوی برای این مقطع بسیار مهم است. برای قبولی در این مقطع باید حداقل نمرهی تافل 79 یا آیلتس 6.5 داشته باشید.
مدارک مورد نیاز برای تحصیل در ترکیه
برای اخذ اقامت تحصیلی در ترکیه، لازم است تا مدارک خاصی را آماده، و به مراجعی که در بالا ذکر شد، ارائه دهید:
- مدرک پذیرش از دانشگاه مورد نظر یا همان برگه قبولی (KABUL BELGESI)
- پاسپورت ترکیه با بیش از یک سال اعتبار به همراه سایر مدارک اقامتی
- انگیزهنامه به زبان ترکی (با موضوع هدف از انتخاب دانشگاههای ترکیه و تحصیل در این کشور)
- بیمه در ترکیه (که البته اخذ آن برای هر نوع اقامتی لازم است.)
- تمکن مالی با ارائه پرینت حساب بانکی (میتواند هم در ایران باشد، هم با افتتاح حساب در ترکیه)
- 4 قطعه عکس جدید
هزینه تحصیل و اخذ بورسیه
هزینه تحصیل در ترکیه نسبت به هر دانشگاه و هر رشته، متفاوت است. اما به صورت کلی و میانگین، میتوان جدول زیر را به عنوان آخرین شهریهها در سال 2022، در نظر گرفت:
شهریه تحصیل در ترکیه در سال 2022
مقطع | نوع دانشگاه | شهریه سالانه |
لیسانس (به زبان انگلیسی) | دولتی | • برای دانشجویان ترک: 1200 الی 4000 لیر • برای دانشجویان خارجی: 3700 الی 13000 لیر |
لیسانس (به زبان ترکی) | دولتی | • برای دانشجویان ترک: 650 الی 2200 لیر • برای دانشجویان خارجی: 2000 الی 6500 لیر |
لیسانس | خصوصی و کالج | بین 42.000 الی 170.000 لیر |
فوق لیسانس (به زبان انگلیسی) | دولتی | • برای دانشجویان ترک: 1700 الی 2500 لیر • برای دانشجویان خارجی: 5000 الی 7500 لیر |
فوق لیسانس (به زبان ترکی) | دولتی | • برای دانشجویان ترک: 850 الی 1700 لیر • برای دانشجویان خارجی: 2500 الی 5000 لیر |
فوق لیسانس | خصوصی و کالج | بین 42.000 الی 170.000 لیر |
در نهایت، توجه داشته باشید که هرچند هزینه تحصیل در ترکیه، به نسبت اروپا بسیار ارزانتر است؛ اما همچنان میتوان با اخذ بورسیه، کل هزینهها و یا بخش اعظمی از آنها را پوشش داد.
بهترین بورسیههای دانشگاهی ترکیه، مزایای زیر را برای شما به همراه خواهند داشت:
- اسکان رایگان در خوابگاهها و خانههای دانشجویی
- تحصیل به صورت رایگان و حذف شهریه
- پوشش بیمه درمانی
- پرداخت هزینههای سفر و رفت و آمد
تحصیل در ترکیه و اخذ شهروندی یا تابعیت
بسیاری از افراد که علاقهمند به تحصیل در ترکیه هستند، با این امید قدم در این راه میگذارند که بتوانند روزی تابعیت یا همان شهروندی ترکیه را اخذ نمایند. اما لازم است که به نکتهی بسیار مهمی توجه نمایند:
- با تحصیل در ترکیه، نمیتوان به اقامت دائم، تابعیت یا شهروندی کشور ترکیه دست پیدا کرد.
هر چند سال هم که در دانشگاه های ترکیه مشغول به تحصیل باشید، از نظر قانون دولت این کشور، به عنوان سالهای اقامتی شما به حساب نمی آید. در نتیجه اقامت از طریق تحصیل در ترکیه ممکن نیست.
- شما تنها در دورهی تحصیلی خود حق اقامت در ترکیه را خواهید داشت.
بعد از اتمام دورهی تحصیل، شما ملزم هستید که خاک ترکیه را ترک کنید، یا اینکه با روشهای دیگر، اقامت خودتان را تمدید نمایید. البته جای نگرانی وجود ندارد، زیرا اخذ اخذ اقامت دائم ترکیه و یا در نهایت پاسپورت ترکیه، از طرق بسیاری ممکن است.
اگر تمایل دارید در مورد شهروندی و اخذ پاسپورت ترکیه بیشتر بدانید می توانید مقاله شهروندی ترکیه را مطالعه کنید.
اخذ تابعیت ترکیه، به کمک اقامت تحصیلی در این کشور
همانطور که در بخش پیشین اشاره کردیم، اقامت تحصیلی ترکیه، به خودی خود منجر به اخذ اقامت دائم و یا تابعیت این کشور نخواهد شد. تحصیل در ترکیه، تنها ویزای تحصیلی این کشور را برای شما به همراه دارد؛ برای رسیدن به اقامت دائم یا تابعیت، میتوان از روشهای دیگری اقدام نمود:
-
از طریق پیشنهاد شغلی
معمولا دانشجویانی که تحصیلات خود را در دانشگاه های معتبر ترکیه به اتمام می رسانند، شانس بیشتری برای پیدا کردن یک پیشنهاد شغلی خوب دارند. البته لازم به ذکر است که شما در زمان دانشجویی، اجازه بیش از ۳۰ ساعت کار در هفته را ندارید. ولی شما بعد از فارق التحصیلی می توانید با پیدا کردن شغل و اخذ مجوز کار در این کشور، اقامت کاری ترکیه را دریافت کنید؛ در نهایت نیز بعد از 6 الی 8 سال کار متوالی، به شهروندی کشور ترکیه درآیید.
-
از طریق تاسیس کسب و کار یا شرکت
پس از اتمام تحصیل در ترکیه، اکنون شما علم و توانایی کافی را برای تاسیس یک شرکت و یا راهاندازی کسب و کار، خواهید داشت. تاسیس و ثبت شرکت در ترکیه، اگر با مجوز کار در این کشور همراه باشد، و به مدت 6 تا 8 سال نیز به صورت دائم کار کند، میتواند اقامت دائم و تابعیت این کشور را به همراه داشته باشد.
اگر تمایل دارید در مورد ثبت شرکت در ترکیه بیشتر بدانید می توانید مقاله زیر را مطالعه کنید.- سایر روشها
به جز دو روش نامبرده در بالا، بد نیست بدانید که اخذ اقامت دائم، شهروندی و یا همان تابعیت ترکیه، با ازدواج نیز ممکن خواهد بود. به غیر ازدواج با یک فرد ترکیالاصل، اگر تمکن مالی لازم را دارا هستید، میتوانید با روشهای دیگری همچون سرمایه گذاری در ترکیه نیز، شهروندی خود را تضمین کنید.
اگر تمایل دارید در مورد سرمایه گذاری در ترکیه بیشتر بدانید می توانید مقاله زیر را مطالعه کنید.
ابطال اقامت دانشجویی در ترکیه بعد از فارغ التحصیلی
یکی از موضوعاتی که دانشجویانی که در ترکیه تحصیل می کنند باید همواره به آن توجه نشان دهند، مسئلهی ابطال اقامت آنان بعد از اتمام تحصیل در ترکیه، و فارغ التحصیلی است. در چنین مواقعی که از قضا بسیار هم رخ میدهد، مدت اعتبار روی کارت اقامت هنوز به پایان نرسیده است، اما اقامت فرد لغو میشود.
مثلا ممکن است بنابر اطلاعات روی کارت اقامت، چند ماه به پایان اقامت فرد باقی مانده باشد. فرد تا قبل از آن تاریخ، فارغ التحصیل شده و اقامتش نیز همزمان با فارغ التحصیلی پایان مییابد. دلیل این موضوع آن است که ادارهی مهاجرت، به وسیلهی دانشگاه از اتمام دورهی تحصیلات فرد آگاه میشود و بعد از آن چه کارت اقامت فرد اعتبار داشته باشد چه نه، اقامت وی را ابطال میکند.
برای حل مشکل ابطال اقامت دانشجویی در ترکیه:
- ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر مثل ارشد و یا دکتری، اقامت شما را تمدید خواهد کرد.
- اخذ اجازهی کار بین دوران تحصیل، موجب تمدید اقامت شما خواهد شد.
- از طرف دیگر بعد از اتمام دوره تحصیل، حداکثر تا ۱۰ روز، به اداره مهاجرت ترکیه درخواست راندوو بدهید.
- نسبت به تغییر اقامت خود از طرق مختلف اقدام نمایید. (کار، خرید ملک و یا …)
- در غیر این صورت، اقامت شما در ترکیه، غیرقانونی خواهد بود و ممکن است مشکلانی برای شما ایجاد کند.
سوالات متدوال
از دو روش، اول از داخل ایران و ارائه مدارک به سفارت و یا کنسولگری ترکیه، دوم از طریق اقامت توریستی ترکیه، از داخل این کشور و تبدیل آن به اقامت تحصیلی.
اول، با استفاده از شرط معدل و ارائه ریز نمرات سالهای تحصیلی، دوم از طریق شرکت در آزمونهای ورودی هر دانشگاه.
به طور کلی میتوان گفت که هزینه تحصیل در ترکیه بسیار ارزان و ناچیز است، اما با اخذ بورسیه میتوان هزینهها را به صفر کاهش داد و رایگان تحصیل کرد.
خیر. اقامت تحصیلی، تابعیت و شهروندی ترکیه را به همراه ندارد. شما تنها میتوانید به اندازهی سالهای تحصیل خود در این کشور حضور داشته باشید. بعد از آن باید با روشهای دیگر، اقامت خود را تغییر دهید.